Advies

Hoe (snel) word ik bruin?
Een natuurlijk proces in de huid zorgt voor een gekleurde tint: dit heet pigmentatie. Onder invloed van zonlicht worden de pigmentcellen in je huid gestimuleerd om pigmentkorrels aan te maken. Omdat deze cellen dieper in je huid liggen, moeten ze daarna ook naar de oppervlakte worden vervoerd. De pigmentkorrels zijn oorspronkelijk kleurloos en worden pas in de loop van het ‘transport naar boven’ gekleurd en verspreid over het huidoppervlak. Je kunt je voorstellen dat dit zogenaamde pigmentatieproces tijd nodig heeft. Voor een verantwoorde opbouw zijn daarom meerdere zonbezoeken noodzakelijk. Hoeveel? Dat hangt af van jouw huidtype. Voor een gezonde opbouw trek je een paar weken uit, waarbij je 2 à 3 keer per week komt.

Hoe werkt een huidanalyse?
Ergosun werkt met een huidanalyse-apparaat dat je gevoeligheid voor zonlicht nauwkeurig meet. Je plaatst daarvoor de binnenkant van je onderarm op het apparaat. Binnen enkele seconden is de waarde bekend. 4 huidtypes Iedere huid is in meerdere of mindere mate gevoelig voor zonlicht. De een krijgt snel een kleurtje, terwijl de ander alleen maar lijkt te verbranden. We onderscheiden daarom 4 huidtypes, waarbij huidtype 1 nooit bruin wordt maar alleen maar verbrandt en huidtype 4 heel snel bruin wordt en nooit verbrandt. Huidtype 1 Kun je echt niet bruin worden en verbrand je alleen maar in de zon? Dan behoor je tot het zeldzamere huidtype 1. Ook de zonnebank zal voor jou geen uitkomst bieden! Met dit huidtype zal je noch in de echte zon, noch op de zonnebank bruin worden en is de kans op verbranden constant aanwezig. Daarbij is de wetgeving hier erg strikt in. De nieuwe Europese regelgeving verbiedt ons mensen met huidtype 1 te laten zonnen.

Hoe werkt een persoonlijk zonadvies?
Aan de hand van een huidanalyse-apparaat meten we je gevoeligheid voor zonlicht. De computer berekent vervolgens een stappenplan waarmee je op een verantwoorde manier je kleur kunt opbouwen. Het aantal bezoeken dat nodig is voor een gezond kleurtje hangt af van de activiteit van het pigment in je huid. Bij de een wordt er snel pigment opgebouwd, bij de ander heeft dat meer tijd nodig. Een kleur opbouwen In het algemeen kunnen we zeggen dat ieder huidtype tijd nodig heeft om een kleur op te bouwen; iemand met een licht huidtype (huidtype 2) heeft hier echter meer zonbezoeken voor nodig dan iemand met huidtype 4.

Hoe vaak mag ik zonnen?
Moet je je kleurtje nog opbouwen? Dan zul je de eerste weken iets vaker moeten komen om het pigmentatieproces op gang te brengen. Het persoonlijke zonadvies geeft hierin een richtlijn. Heb je al een vakantiekleurtje? Dan kun je dat bijhouden met 1 of 2 korte zonbezoeken per week. Wij adviseren de duur van deze bezoeken te beperken tot ongeveer een kwartier; dit moet voldoende zijn om de pigmentkorrels (die zich na een zonnekuur immers al in de bovenlaag van de huid bevinden) weer bruin te kleuren.

Mag ik rood worden van het zonnen?
Een rode kleur na het zonnen kan twee oorzaken hebben. Het kan duiden op een verbrandingsreactie doordat de zontijd toch iets te lang is geweest. Wacht met zonnen tot de roodheid helemaal is verdwenen. Geef het wel aan bij de medewerk(st)er zodat het zonadvies aanpast kan worden. Of je bent gewoon een beetje rood van de warmte. Deze roodheid is een natuurlijke reactie op de warmte en zal snel verdwijnen.

Mag ik zonnen als ik verbrand ben?
Het is onverstandig om te zonnen met een verbrande huid. Wacht tot de roodheid helemaal is verdwenen en bouw je kleur daarna voorzichtig weer op. Wetenschappelijk staat onomstotelijk vast dat verbranden niet goed is voor de huid. Er zijn echter nog steeds mensen die denken dat je eerst moet verbranden om bruin te kunnen worden. Onzin! Doordat je vervelt duurt het alleen maar langer en krijg je een vlekkerig resultaat. Het zonadvies van Ergosun is er daarom altijd op gericht de kleur op een verantwoorde manier op te bouwen waarbij het risico van verbranding tot een minimum wordt verkleind. Het resultaat is een gezond en duurzaam kleurtje.

Mag ik als 17-jarige zonnen?
Nee, nog niet! Ergosun laat geen personen onder de 18 jaar zonnen. We houden ons daarbij strikt aan de wettelijke voorschriften. Er zijn 2 belangrijke redenen waarom je nog even moet wachten: • Je jonge huid is nog niet volgroeid en extra gevoelig voor de ontwikkeling van moedervlekken. • Je immuunsysteem (de weerstand) is nog niet volgroeid en kan door een teveel aan zonlicht onherstelbaar worden beschadigd.

Is een aftersun nodig?
Ja! Het is belangrijk dat je je huid goed verzorgt. Daardoor blijft hij soepel en zacht. En je kleurtje blijft langer zitten.

Is zonnebankstraling gevaarlijk?
De straling van de zonnebank is niet gevaarlijker dan die van de zon. De zonnebank bevat namelijk dezelfde UV-straling als de zon. Bij de zonnebank zon je echter onder gecontroleerde omstandigheden doordat de UVA/UVB verhouding vaststaat en de zontijd is aangepast aan jouw huidtype. Het zonadvies van Ergosun zorgt ervoor dat je op een verantwoorde manier bruin wordt zonder te verbranden. Zonnen is op die manier veiliger dan een dagje op het strand liggen. Maar overdrijf het niet. Overdaad schaadt!

Zit er UV-B in Ergosun zonnebanken?
Net als bij zonlicht, bevat het licht dat uit onze zonnebanken komt ook UVA en UVB. Zowel UVA als UVB zijn nodig zijn om het natuurlijke pigmentatieproces in je huid op gang te brengen. UV-filters zorgen er voor dat slechts een beperkt gedeelte van de beide stralingsgebieden door wordt gelaten. Hoe de hoeveelheid UVA en UVB zich verhoudt, verschilt per type zonnebank.

Waarom heb ik jeuk na het zonnen?
Jeuk na het zonnen kan meerdere oorzaken hebben:
Onverhoopt toch verbrand? De meest voorkomende plekken die verbranden zijn hals, décolleté, buik, liezen of billen. Ben je op een van deze plekken rood? Waarschijnlijk duidt het dan op een verbrandingsreactie die aangeeft dat de zontijd toch te lang was voor jouw huidtype. Deze roodheid kan gepaard gaan met jeuk. Een lauwe douche en smeren met een verkoelende aftersun verzachten de verschijnselen. Een allergische reactie? Soms duidt jeuk op een allergische reactie. In dat geval ben je gevoelig voor UV-straling en/of de warmte. Je zult de volgende keer voorzichtiger te werk moeten gaan. Korter zonnen op een lichter type zonnebank. Of een overgevoeligheidsreactie? In enkele gevallen is roodheid en/of jeuk te wijten aan een overgevoeligheidsreactie als gevolg van bepaald medicijngebruik in combinatie met zonlicht. Slik je bepaalde medicijnen? Raadpleeg de bijsluiter op bijwerkingen. Raadpleeg bij twijfel je huisarts. Vraag om advies Geef dergelijke verschijnselen ook aan bij de zonconsulent.

Mag ik zonnen nu ik zwanger ben?
Uit ervaring kunnen we zeggen dat dit in het algemeen geen probleem hoeft op te leveren. Wel is er kans op een zwangerschapsmasker doordat de hormoonhuishouding verandert. Blijf wel goed smeren! Je huid rekt tijdens de zwangerschap steeds meer op en verdient dus extra verzorging. Raadpleeg bij twijfel je verloskundige of huisarts.

Wat zijn die witte vlekken op mijn huid?
Het ontstaan van witte plekken op de huid kan verschillende oorzaken hebben. Zitten de plekken onder de schouderbladen of net boven de billen? Dan zijn het waarschijnlijk gewoon drukpunten van het zonnen op de zonnebank. Dit is eenvoudig te verhelpen door de laatste minuten op je buik te gaan liggen. Het kunnen ook onschuldige pigmentvlekken zijn. Daar kun je weinig tegen doen. Breiden de vlekken zich uit? Dan kan er sprake zijn van een schimmelinfectie. In dat geval verwijzen we je naar je huisarts. Bij twijfel adviseren we je altijd naar de huisarts te gaan.

Ik slik medicijnen. Mag ik zonnen?
Sommige medicijnen kunnen onder invloed zonlicht een allergische reactie veroorzaken. Dit staat bijna altijd vermeld in de bijsluiter. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.